Jaar na sluiting Colruyt­drukkerij: "Oplossing voor 100 van 108 werknemers"

Iets meer dan een jaar nadat Symeta, een dochter van de Colruyt Group, aankondigde haar offsetdrukkerij in Halle wegens drie verliesjaren op rij te zullen sluiten, is er een oplossing gevonden voor 100 van de 108 ex-medewerkers. Zes op de tien hebben een andere functie binnen de Colruyt Group. Dat melden Colruyt en Symeta. Symeta stelt momenteel in Sint-Pieters-Leeuw nog 180 mensen te werk.

Reeds bij de bekendmaking van de intentieverklaring tot sluiting in februari 2014 liet Colruyt weten zoveel mogelijk werknemers een nieuwe job te willen bezorgen binnen de eigen groep. Het sociaal akkoord dat in juni met de vakbonden werd afgesloten stipuleerde dat wie bij Colruyt aan de slag bleef, naast een premie ook alle rechten behield inzake inkomen en anciënniteit en ook drie jaar werkzekerheid kreeg. Wie een nieuwe Colruyt-job aanvaardde zou binnen de 6 tot 12 maanden kunnen beslissen om het bedrijf alsnog te verlaten en gebruik te maken van de vergoedingen in het sociaal plan.

Luidens het persbericht zijn momenteel 59 van de 108 werknemers die getroffen werden door de sluiting in dienst in een nieuwe job binnen Colruyt Group. Voor 4 anderen werd er een tijdelijke interne oplossing uitgewerkt, 23 anderen vonden werk buiten het bedrijf en 8 medewerkers vertrokken met brugpensioen. Nog 2 anderen volgen momenteel een opleiding en 4 personen zijn langdurig ziek. De overige 8 mensen laten zich momenteel begeleiden door de VDAB.

"Belofte gehouden"

Het bedrijf is van mening dat het hiermee zijn beloften over maximale tewerkstelling binnen de Colruyt Group gehouden heeft. "Onze trajectbegeleiders hebben in eerste instantie samen met de werknemers maximaal mee gezocht naar een andere job binnen de groep. De bereikte resultaten zijn evenzeer te danken aan de begeleiding afgesproken in het sociaal plan als aan het eigen initiatief van de medewerkers. Een dergelijke herstructurering kunnen wij als werkgevers alleen oplossen als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen", aldus Philip D'hooge, directeur van Symeta.