Kunstenfestivaldesarts stelt creatie centraal

Het Kunstenfestivaldesarts verovert van 8 tot 30 mei opnieuw de straten en cultuurhuizen van Brussel. Voor de twintigste editie wil de organisatie met dertig werken van gevestigde en opkomende namen de internationale hedendaagse creatie centraal stellen in een ongedwongen sfeer.

"In tijden van morele en ideologische crisis, waar angst en zelfbehoud overheersen en referentiepunten lijken te verdwijnen, is de artistieke creatie meer dan ooit een noodzaak", zegt Christophe Slagmuylder, directeur van het Kunstenfestivaldesarts.

De nieuwe festivaleditie staat volgens Slagmuylder garant voor wezenlijke ervaringen die de vinger leggen op een wereld die overheerst wordt door weelde, consumptie en het groeimodel.

"The time we share" is de titel van het boek waarmee deze verjaardag vergezeld wordt. Vertrekkend van voorstellingen uit de voorbije twintig festivaledities, toont het hoe een tijdsgeest door artistieke creaties in beeld wordt gebracht.

Eén van de grote namen op het programma is Anne Teresa de Keersmaeker. Zij palmt negen weken lang WIELS in met dansers en musici. Zelf creëert en danst ze een kort stuk: "My breathing is my dancing".

Dit jaar steunt en toont het festival ook de creaties van een reeks kunstenaars die nog niet door het brede publiek gekend zijn, zoals fotograaf Wen-Chi Su of choreograaf Matija Ferlin. Anna Rispoli verzorgt op 8 mei de openigsceremonie. Nog geen twee maanden voor het Brusselse stadscentrum definitief in voetgangerszone wordt omgetoverd, bezet zij de trappen van de beurs.

Ook theatermaker en beeldend kunstenaar Kris Verdonck maakt gebruik van de publieke ruimte. Gedurende het hele festival zet hij een technologische installatie neer in de Auguste Ortsstraat, gebaseerd op Japanse robotreuzen. De voorverkoop voor het Kunstenfestivaldesarts is donderdag van start gegaan.

Meest gelezen