Michel boos over mini-top over Griekenland

Premier Charles Michel (MR) is niet te spreken over het feit dat de Europese president Donald Tusk een mini-top over Griekenland heeft belegd met Frankrijk, Duitsland en de Europese Centrale Bank (ECB).

In Brussel wordt vandaag en morgen een Europese Top gehouden. Op de agenda staan de situatie in Oekraïne en energie. Toch gaat de meeste aandacht naar de economische toestand in Griekenland. Door tegenvallende belastinginkomsten dreigt Athene binnen enkele weken zonder geld te vallen en de Griekse premier Tsipras zou daarom om meer Europese hulp willen vragen.

Om die Griekse vraag te bespreken heeft Tusk apart een select clubje van Duitsland, Frankrijk en de ECB bijeengeroepen. Premier Michel kan dat niet pruimen. "Ik ben kwaad, ik vind dat een slechte methode", zegt Michel. "Ik heb geen mandaat gegeven aan Frankrijk of Duitsland om in naam van België te onderhandelen. Er is een sterke solidariteit in de eurozone, maar dat betekent ook dat de landen die betrokken zijn - en België is betrokken voor 7 miljard euro - rond de tafel moeten zitten", zegt Michel die ook stelt dat er een duurzame oplossing voor Griekenland gevonden moet worden.

Benelux-premiers bij Tusk

Net vóór de start van de Europese Raad, had Michel een ontmoeting met voorzitter Tusk. Ook de Nederlandse en Luxemburgse premiers, respectievelijk Mark Rutte en Xavier Bettel, waren uitgenodigd om de kwestie te bespreken.

In een poging de situatie te ontzenuwen, stelde Tusk bij de start van de eigenlijke Europese Raad de vraag of iemand van de 28 staatshoofden en regeringsleiders vindt dat over Griekenland een aparte top van de eurolanden moet worden georganiseerd. Daarop antwoordde niemand bevestigend. Het Griekenland-overleg gaat dus door zoals gepland, met Merkel en Hollande, maar zonder Michel, Rutte en Bettel.