Netanyahu wil dan toch "vreedzame tweestatenoplossing"

Benjamin Netanyahu wil dan toch een "vreedzame tweestatenoplossing" voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat heeft de aftredende premier van Israël én winnaar van de parlementsverkiezingen gezegd in een interview op de Amerikaanse tv. Vóór de verkiezingen sloot hij een Palestijnse staat nog uit. De VS "herbekijkt" intussen de Amerikaanse steun voor Israël bij de VN.

Twee dagen na de parlementsverkiezingen in Israël die hij verrassend won met zijn rechtse Likoed-partij, neemt Netanyahu een bocht van 180 graden in zijn opvattingen over een tweestatenoplossing in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Vóór de verkiezingen liet hij er niet de minste twijfel over bestaan: een onafhankelijke Palestijnse staat zou er onder zijn bewind nooit komen, zo zei hij in het openbaar. Daarmee suste hij dan wel zijn conservatieve achterban, hij haalde er tegelijk de woede van de Amerikaanse president Barack Obama mee op de hals. De VS heeft zich immers altijd een voorstander van een tweestatenoplossing getoond.

"Ik heb mijn opvattingen nooit veranderd"

In een interview met de Amerikaanse zender NBC spreekt Netanyahu nu heel andere taal. "Ik wil geen éénstaatoplossing", zei de man die waarschijnlijk opnieuw premier van een rechtse regering wordt. "Ik wil een duurzame, vreedzame tweestatenoplossing. Daarvoor moeten de omstandigheden wel veranderen. Elke vierkante meter die nu in het Midden-Oosten wordt vrijgegeven, wordt meteen door radicale islamisten ingenomen."

Zelf vindt hij niet dat hij met deze uitspraken het geweer van schouder verandert. Hij verwees naar een beruchte toespraak die hij in 2009 heeft gegeven. Toen zei hij dat hij met een gedemilitariseerde Palestijnse staat akkoord zou gaan indien die staat Israël als het thuisland van de Joden zou erkennen. "Ik heb mijn opvattingen nooit veranderd. Ik heb mijn toespraak nooit ingetrokken."

"We moeten onze positie herbekijken"

Ongetwijfeld wil Netanyahu met zijn uitlatingen een charmeoffensief lanceren om Obama en zijn administratie opnieuw gunstig te stemmen. Voorlopig lijkt dat niet te lukken. Net omdat Netanyahu tot voor kort een tweestatenoplossing categoriek uitsloot, heeft het Witte Huis aangekondigd dat het de Amerikaanse diplomatieke steun aan Israël in de VN "herbekijkt".

"De beslissingen die de VS tot nu toe heeft genomen in de schoot van de VN, waren steeds gebaseerd op het idee van een tweestatenoplossing", zei John Earnest, een woordvoerder van Obama. "Nu onze bondgenoot Israël dit pad niet langer wil bewandelen, moeten wij onze positie herbekijken."