Nieuw Israëlisch parlement telt meer vrouwen dan ooit tevoren

De twintigste Knesset, het Israëlische eenkamerparlement, zal het hoogste aantal vrouwen ooit tellen. Dat blijkt uit de zo goed als definitieve resultaten van de verkiezingen.

110 zitjes telt de Knesset. Met bijna alle stemmen van de parlementsverkiezingen van afgelopen dinsdag geteld, blijkt dat 81 zetels door mannen worden ingenomen. De overige 29 gaan naar vrouwen. Dat zijn er twee meer dan tijdens de vorige legislatuur en het hoogste aantal ooit. Tien van de 29 vrouwen zijn voor het eerst verkozen.

De Likoedpartij van - ontslagnemend en vermoedelijk aantredend - premier Benjamin Netanyahu vaardigt zes vrouwen naar de Knesset af, waarvan drie neofieten. De hoogst geplaatste vrouw op de kieslijst, Miri Reguev op plaats 5, mag dromen van een ministerportefeuille. De "meest vrouwvriendelijke" partij is het linkse Meretz, waar drie van de vijf zetels naar vrouwen gaan. Onder hen uiteraard de lijstrekker, Zehava Gal-On.

De Zionistische Unie, met 24 zitjes de tweede partij in de Knesset, wint het pleit met acht verkozen vrouwen, van wie er drie in de top vijf van de kieslijst van de alliantie stonden. Ook de Verenigde Arabische Lijst, de op twee na grootste partij sinds dinsdag, levert twee vrouwen, van wie er eentje (Hanin Zoabi) haar mandaat vernieuwt.

Het merendeel van die vrouwen zal allicht verwezen worden naar de oppositiebanken van de Knesset. Zowel Zionistische Unie als Meretz en de VAL maakt immers geen kans om van een nieuw rechts kabinet onder Netanyahu deel uit te maken