Ook tweede verkeerd gelanceerde Galileo-satelliet gecorrigeerd

Ook de tweede van twee in augustus verkeerd gelanceerde Europese Galileo-navigatiesatellieten is in een gecorrigeerde baan terechtgekomen, dat meldt het Europese Ruimtevaartagentschap ESA.

Van op de Europese basis Kourou vertrokken, zette een Russische Sojoez-Fregat draagraket door een mankement in de extra-trap Fregat twee Galileo's van de Europese Commissie, de Galileo-5 en Galileo-6, in een te lage baan af.

Met een reeks omvangrijke manoeuvres zijn ze nu toch in een operationele baan gekomen, om op 27 maart in werking te treden. De eerste slaagde in november er al in zo'n omloop te bereiken. Het testen van de satelliet, overzien door het satellietvolgstation in het Belgische Redu en dankzij een antenne van 20 meter, verliep voorspoedig, het testen van de tweede start weldra.

De Galileo-5 en 6 zullen wel twintig in plaats van tien dagen nodig hebben om een zelfde locatie te overvliegen.

Op 27 maart moet een volgend paar Galileo's de ruimte in gaan.

Galileo is het Europese antwoord op het Amerikaanse gps, het Russische Glonass en het Chinese Compass.