Opheffing parlementaire immuniteit Alain Mathot gevraagd

Het parket-generaal van Luik heeft de Kamer de opheffing gevraagd van de parlementaire onschendbaarheid van Alain Mathot (PS). Tegen de burgemeester van Seraing zijn fraudeverdenkingen gerezen in verband met de openbare aanbesteding van een verbrandingsoven in Herstal. Het verzoek zal worden behandeld in de commissie Vervolgingen.

Het onderzoek in het dossier is al acht jaar aan de gang. Mathot betwist de feiten die hem worden aangewreven. In een mededeling haalt Mathot opnieuw scherp uit naar de Luikse speurders en kondigt hij al voor de vijfde keer een klacht aan tegen onbekenden wegens schending van het geheim van het onderzoek.

Zo is het Kamerlid verbaasd dat bepaalde kranten het beëindigen van het rekwisitoor en de inhoud ervan bekendmaken, nog voor het ondertekend is. Ook betreurt Mathot dat hij in de Kamer moest vernemen dat het parket-generaal de opheffing van zijn onschendbaarheid vraagt. De gerechtelijke autoriteiten in Luik zouden zijn dossier pas nadien hebben gecommuniceerd.

"De ontelbare en partijdige lekken zijn in de loop van het onderzoek alleen maar op een karikaturale wijze toegenomen", laakt Mathot. Hij verwondert er zich ook over dat het hoofd van het onderzoek op het dossier kon blijven werken, ondanks een blaam van het Comité P. Niettemin is Mathot "opgelucht" om "na acht lange jaren" zijn collega's toelichting te kunnen bij hetgeen hem wordt ten laste gelegd "en wat hij met klem ontkent", maar ook over de manier waarop het onderzoek wordt gevoerd.