Opnieuw recordwinst voor Argenta

De bank- en verzekeringsgroep Argenta heeft in 2014 250 miljoen euro winst gemaakt, ofwel 59 procent meer dan recordjaar 2013. De omzet steeg van 35,42 miljard euro naar 37,66 miljard euro (+6,31 procent).

Argenta kende een netto interestinkomen van 556 miljoen euro. De niet-rente-opbrengsten leverden 22,9 miljoen euro op en de premie-incasso van verzekeringen bedroeg 1,03 miljard euro. Argenta werkte ook efficiënter, wat voor een verbeterde cost-incomeratio zorgde. Het resultaat werd wel opnieuw beïnvloed door een extra bankenheffing, die vorig jaar 15 miljoen euro extra bedroeg, tot 66,5 miljoen euro. CEO John Heller blijft de regeling, die voornamelijk de spaardeposito's treft, unfair vinden.

Het aantal cliënten steeg met 34.000 tot 1,62 miljoen. Het aantal kantoren bleef stabiel op zo'n 509. De woonkredietenporfeuille steeg met 14 procent tot 22,8 miljard euro. De beleggingsportefeuille 38 miljard euro (+4,4 procent). In de toekomst wil het bedrijf, dat sterk inzet op duurzaamheid en compliance, wel meer gaan diversifiëren, met meer nadruk op beleggingsproducten en verzekeringen. Ook digitalisering, onder meer met mobiele applicaties, zal een nog grotere rol gaan spelen.