Schermutselingen voor de begrotingscontrole

In de aanloop naar de begrotingscontrole nemen de meerderheidspartijen hun stellingen in. Voor vicepremier Kris Peeters (CD&V) kan er geen sprake zijn van verdere besparingen in de werkloosheidsuitkeringen.

In de vooravond maakt het monitoringcomité bekend hoe groot de inspanning zal zijn die de regering moet leveren om de begrotingsdoelstellingen te halen. Enkele dagen geleden raamde minister van Begroting Hervé Jamar (MR) die inspanning op 1 miljard euro. Andere bronnen schatten dat er 1,5 tot 2 miljard euro moet worden gevonden.

Dat de nieuwe begrotingscontrole geen walk in the park wordt, is nog zacht uitgedrukt, vooral omdat de coalitiepartners het niet eens lijken te zijn waar die centen gevonden moeten worden.

Heksentoer

Vicepremier Didier Reynders (MR) wil geld zoeken via een fiscale regularisatie van zwart geld en het vervroegen van een aantal maatregelen uit het regeerakkoord. Zo zou bijvoorbeeld de Kaaimantaks dit jaar al van kracht kunnen worden in plaats van begin volgend jaar. Een ander voorbeeld is het cliquet-syteem dat de daling van de dieselprijs afroomt.

Reynders en de N-VA kijken ook naar de sociale zekerheid, maar botsen daar op CD&V. Die vindt dat er daar al genoeg bespaard is. Vooral het in de tijd beperken van de werkloosheidsuitkeringen ligt moeilijk. Voor vicepremier Peeters komen ingrepen in de werkloosheid immers neer op een heronderhandeling van het regeerakkoord, en ligt dat moeilijk: "Als we daarmee beginnen, zijn we voor een tijdje vertrokken".

Open VLD ten slotte verzet zich tegen hogere belastingen, zodat het voor premier Charles Michel een heksentoer zal worden om de puzzelstukken in elkaar te schuiven.