Sint-Niklaas verbiedt bijeenkomst van Pegida-lookalike

Er komt geen vijfde en zesde bijeenkomst van de Sint-Niklase "Dit is ons land"-bijeenkomsten, een wake waarvoor de lokale Vlaams Belangafdeling en Pegida Vlaanderen mobiliseren in Sint-Niklaas. Dat besliste het schepencollege in een buitengewone zitting.

De eerste "vrije bijeenkomst" van de beweging "Dit is ons land" vond plaats op 16 februari en werd georganiseerd door de lokale Vlaams Belangvoorzitter. Sindsdien kwamen er elke maandag mensen naar de bijeenkomst aan de Sint-Nicolaaskerk, met kaarsen, vlaggen en spandoeken.

De lokale Vlaams Belangvoorzitter wilde komende maandag en de maandag daarop opnieuw samenkomen, maar kreeg daarvoor geen toelating van het schepencollege. "De twee vorige bijeenkomsten zijn niet erg ordentelijk verlopen", verduidelijkt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) de weigering. "Afgelopen maandag waren er incidenten, onder meer met slogans die gescandeerd werden, er was ook een schermutseling en de afspraken rond de ontbinding werden niet opgevolgd", klinkt het. "De keer voordien werden megafoons gebruikt zonder toelating. De bijeenkomsten waren twee keer na elkaar niet overeenkomstig de voorwaarden."

De weigering van het schepencollege kwam er na een negatief advies van de lokale politie.