Spanningen op de redactie van Charlie Hebdo

Er zijn spanningen op de redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo. Elf werknemers hebben hun directie gevraagd om aandeelhouder te worden van het blad, dat na de dodelijke aanslag bijna 30 miljoen euro heeft ontvangen. De directie reageert verontwaardigd. "Al dat geld doet meer kwaad dan goed."
AP2015

De elf werknemers, onder wie journalist Laurent Léger en tekenaar Luz, hebben een collectief opgericht met de bedoeling te gaan onderhandelen over een gelijke herverdeling van het kapitaal van Charlie Hebdo. Ze vragen om "bezoldigde aandeelhouders voor gelijke delen" te worden en hebben twee advocaten in de arm genomen.

Momenteel is Charlie Hebdo voor 40 procent in handen van de ouders/erfgenamen van gewezen redactiehoofd Charb, die gedood werd door de terroristen. Tekenaar Riss, die gewond werd tijdens de aanslag, bezit nog eens 40 procent. De overige 20 procent is van algemeen directeur Eric Portheault.

"Diepbedroefd" over het initiatief

Bij monde van de advocaat van het blad laat de directie weten dat ze akte neemt van de wens van de werknemers, maar dat nadenken over het aandeelhouderschap momenteel nog een stap te ver is.

Volgens de advocaat is de directie van Charlie Hebdo "diepbedroefd" over het initiatief. "Riss ligt nog in het ziekenhuis, het aandeel van Charb is bevroren in verband met de successierechten. Al dat geld doet meer kwaad dan goed. Dit doet denken aan een begrafenis waarbij er op de terugkeer van het kerkhof al geruzied wordt over oma's juwelen."

De elf werknemers ontkennen dat hun initiatief is ingegeven door financiële motieven. Ze zeggen dat ze niets hebben tegen de huidige directie, maar dat ze na de dramatische gebeurtenissen deel willen uitmaken van het bedrijf. "Vanaf het moment dat een bedrijf gedecimeerd is, voel je je er compleet mee verbonden. Het gaat ons niet om het verdelen van de taart. Het geld interesseert ons niet."

Net voor de aanslag waarbij twaalf medewerkers werden vermoord, balanceerde Charlie Hebdo op de rand van het faillissement. Na de aanslag schoot de verkoop en het aantal abonnementen de hoogte in en kwamen er volop schenkingen. In totaal zou Charlie Hebdo 30 miljoen euro ontvangen hebben.

Meest gelezen