Thaise ex-premier moet voor de rechter verschijnen

De voormalige Thaise premier Yingluck Shinawatra moet in mei voor de rechter verschijnen. Dat heeft het hooggerechtshof meegedeeld. De 47-jarige Shinawatra wordt beschuldigd van plichtsverzuim bij het toezicht op een subsidieprogramma voor rijst.

Vorige maand werd tegen Shinawatra een aanklacht wegens corruptie ingediend. Het hooggerechtshof heeft die aanklacht ontvankelijk verklaard. Het proces zal op 19 mei beginnen. Als ze schuldig wordt bevonden, riskeert ze tot tien jaar gevangenisstraf.

Shinawatra heeft de beschuldigingen steevast ontkend. "Als eerste minister ben ik altijd eerlijk geweest en heb ik het Thaise volk ten dienste gestaan", liet Shinawatra weten via Facebook.

Het corruptieschandaal betreft het subsidieprogramma voor rijstteelt, waarbij volgens onderzoekers rond de 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) in duistere kanalen is verzeild geraakt. De overheid zou rijst gekocht hebben bij Thaise boeren aan veel hogere prijzen dan de marktprijs. Het Thaise Grondwettelijk Hof heeft Yingluck in mei 2014 na maandenlange demonstraties afgezet.