Videospeler inladen...

Verontwaardiging over zwart geschminkte Didier Reynders

Kan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken zich zwart schminken zonder Afrika te choqueren? Dat vraagt een journalist van France 2 zich af na de deelname van Didier Reynders aan de "Noirauds", in Brussel. Vooral in het buitenland is er verontwaardiging, maar Reynders zelf ziet er geen graten in. Of hoe een minister op zijn eentje de zwartepietendiscussie weer nieuw leven inblaast.

France 2 zond een reportage uit over de "Noirauds", een Brusselse traditie die al meer dan 130 jaar bestaat. De journalist die de reportage draaide, uitte zijn verontwaardiging op Twitter: "Folklore, liefdadigheid en ... kolonialisme. De Brusselse notabelen schminken zich als Afrikanen."

Vooral de deelname van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders leidde tot verontwaardiging. De tweet van François Beaudonnet ging een eigen leven leiden op Twitter en is ook Human Right Watch niet ontgaan. "Kan hij wel aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken?", vraagt Andrew Stroehlein van de mensenrechtenorganisatie zich af op Twitter. Ook veel andere twitteraars reageren met afschuw, onder wie actrice Mia Farrow.

"Dit is ongepast en wijst op een totaal gebrek aan empathie voor de gekleurde medemens. Zeker voor een minister van Buitenlandse Zaken, toch ons uithangbord in het buitenland, kan dit niet", zegt Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum in Het Laatste Nieuws.

Is dat normaal?

Didier Reynders is zich van geen kwaad bewust. Op zijn eigen website heeft hij het over een traditie die al sinds 1876 bestaat. "Deze collecte heeft tot doel de financiële en individuele noden van kinderen te lenigen", schrijft hij. Volgens hem zijn de "Zwarten" of de "Noirauds" vermomd om op te vallen, maar anoniem te blijven. Dat anonieme is uiteraard relatief als je er zelf mee naar buiten komt.

De vereniging  van de Zwarten is opgericht in 1876 om een crèche van het bankroet te redden, meldt de website van de Stad Brussel. In de 19e eeuw sprak de ontdekking van de Afrikaanse landen nog tot de verbeelding. Zich verkleden als Afrikaanse edelman was toen niet echt een punt. De geschminkte inzamelaars waren vaak mensen uit de gegoede burgerij en vaste klanten van de restaurants waar ze om geld vroegen. "Een sympathiek initiatief dat een woordje uitleg verdient omdat het anders misschien een beetje verkeerd begrepen wordt!", besluit de website van de Stad Brussel.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen