Vlaamse scholen beschikken over 375.000 eclipsbrilletjes

Ook het Vlaamse onderwijs heeft zich opgemaakt voor de gedeeltelijke zonsverduistering die, nog veel zeldzamer dan het fenomeen zelf al is, samenvalt met de schooluren. Leerlingen en leerkrachten zullen morgenvroeg naar schatting 375.000 van de 500.000 in Vlaanderen verkochte eclipsbrilletjes dragen. Dat blijkt uit een gezamenlijke mededeling van de kabinetten van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Sinds weken loopt voor en in het onderwijs een campagne om veilig naar de eclips te kijken. Scholen die onvoldoende brilletjes bemachtigden, voeren een wisselbeurt in zodat klassen elk om beurt naar buiten gaan om de zonne-eclips te kunnen zien.

De Vlaamse Volkssterrenwachten en de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde stelden ouders en het onderwijs gerust door te benadrukken dat kinderen niet binnengehouden hoeven te worden, als ze voldoende beschermd zijn. Wanneer men echter onbeschermd naar de zonsverduistering kijkt, absorbeert het netvlies ook niet-zichtbaar ultraviolet en infrarood licht. Dat veroorzaakt schade aan het netvlies. Pas enkele uren later merkt men dat het zicht vlekkerig en slechter wordt.

Niet alleen de promotie van het eclipsbrilletje was een "succes". De voorbije weken is het onderwijzend personeel "massaal" aan de slag gegaan met de beschikbare leermiddelen op www.klasCement.net. Het infoboekje en de kant-en-klare les haalden ondertussen meer dan 16.000 hits. Dagelijks werden 535 bestanden gedownload. De reacties van de leerkrachten op de informatie is "positief", zeggen beide kabinetten.