Vlaanderen werkt aan zelfdodingspreventie van holebi's en transgenders

Om de alarmerende suïcidecijfers bij holebi's en transgenders terug te dringen, maakt Vlaanderen werk van een specifieke doelgroepgerichte aanpak. Zo zullen holebi- en transgendergroepen ondersteuning krijgen bij het ontwikkelen van communicatierichtlijnen over suïcidaal gedrag. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen laten weten aan Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn (N-VA).

Vlaanderen scoort slecht wat zelfdoding betreft. Met zo'n drie zelfdodingen per dag zit Vlaanderen boven het Europese gemiddelde.Onder de holebi's en transgenders is het probleem nog groter. Uit onderzoek blijkt dat 33 procent tot 45 procent van de holebi's tijdens het opgroeien zelfmoordgedachten heeft. Ruim 12 procent of 1 op de 8 homojongens onderneemt ook effectief een zelfmoordpoging (onder heterojongens is dat maar de helft). In de groep transseksuelen heeft ruim 60 procent ooit gespeeld met de gedachte aan zelfmoord en 20 procent ondernam minstens één poging.

Het is dan ook geen toeval dat het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020) verwijst naar holebi's en transgenders als bijzondere aandachtsgroep. Maar daar stonden tot nu geen doelgroepspecifieke initiatieven tegenover.

In antwoord op een schriftelijke vraag van Piet De Bruyn laat de minister nu weten dat er intussen een eerste concreet resultaat is. Er is een reeks afspraken gemaakt. Zo zal er bijvoorbeeld bij de uitwerking van nieuwe methodieken specifiek aandacht besteed worden aan de groep holebi's en transgenders. Daarnaast zullen holebi- en transgendergroepen ondersteuning krijgen bij het ontwikkelen van communicatierichtlijnen over suïcidaal gedrag.

Er zal ook bijkomend academisch onderzoek gedaan worden naar suïcidaliteit bij holebi's en transgenders. Dat onderzoek zal geleid worden door prof. Gwendolyn Portzky (UGent). Piet De Bruyn vindt dit "een positieve evolutie". "Bijzonder kwetsbare doelgroepen vergen aangepast beleid. Een volgehouden inspanning wat betreft brede preventie van suïcide dient dan ook aangevuld te worden met een doelgroepspecifieke benadering."

Wie met vragen zit over zelfdoding kan altijd terecht op het nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.