VN wrijft IS volkerenmoord aan

Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen in een rapport dat de gewelddaden van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) de omvang van een volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid hebben bereikt.
AP2014
Jezidi-vluchtelingen in Irak. (Foto archief)

Op basis van getuigenissen van meer dan honderd ooggetuigen spreekt het rapport in opdracht van het VN-Commissariaat voor de Mensenrechten van volkerenmoord, in het bijzonder in samenhang met het doelbewust vermoorden in augustus van honderden jezidi's die in Irak een religieuze minderheid vormen.

Strijders van IS vergrepen zich ook aan sjiieten en andere religieuze minderheden. Het rapport spreekt van moorden, foltering, verkrachtingen, seksslavernij, gedwongen religieuze bekeringen, en gedwongen rekrutering van kinderen.

De onderzoekers wrijven ook het Iraakse leger en de daarmee verbonden milities zware misdaden aan zoals het doden, folteren en ontvoeren van burgers. Het rapport breekt een lans voor de inschakeling van het Internationaal Strafhof in Den Haag door de VN-Veiligheidsraad.