Vrouwen delen massaal verhalen over seksuele intimidatie

Vrouwen hebben anno 2015 in onze moderne maatschappij nog steeds last van seksuele intimidatie en seksisme. Dat wordt vandaag opnieuw bewezen door de vele reacties van Vlaamse vrouwen die er met de hashtag #wijoverdrijvenniet gedeeld worden op Twitter. Rechtstreekse aanleiding zijn pakkende getuigenissen op de website Charlie Magazine en op de blog The Styling Dutchman en een bijhorende oproep om ervaringen online te delen.

Inke beschreef gisteren op Charlie Magazine in de bijdrage "De intimiteit voorbij" hoe ze sinds haar 11e op verschillende momenten in haar leven als vrouw werd lastiggevallen door mannen. Zo werd ze recent toen ze haar zoontje ging afhalen op school nog achtervolgd en betast door een vreemde man (op dinsdag 3 maart) en "porde een man haar op café met een biljartkeu in het achterste" (op zondag 15 maart).

Naar aanleiding van dat artikel lanceerde blogster Annebeth Bels (The Styling Dutchman) de oproep om massaal ervaringen met street harassment, cat-calling (nafluiten), "triviaal" seksueel geweld en seksisme te delen op Twitter onder de hashtag #wijoverdrijvenniet en die oproep bleef niet zonder gevolg.

Eerder was er ook al commotie ontstaan over een bijdrage van Marc Didden in de krant De Morgen afgelopen weekend die Yasmine Schillebeeckx naar aanleiding van haar blogpost "Mijn naam is niet 'hey, sexy'" een "Juffrouw Truttenbol" genoemd had "die zich erover beklaagde dat ze wel eens nagefloten wordt door bronstige bouwvakkers". In hetzelfde stuk zei Didden wel ook al dat "wat we echt nodig hebben diep en wederzijds respect" is.

Bekende en minder bekende vrouwen delen nu via Twitter hun persoonlijke ervaringen. En ook mannen delen hun gevoelens over dit onderwerp. Een beperkt overzicht van enkele opvallende tweets van vanmiddag.