Wat heeft Giethoorn dat Brussel niet heeft?

Consternatie alom in Monopolykringen. Op de nieuwe wereldeditie van het populaire bordspel prijkt dit keer geen enkele Belgische stad. Brussel was nochtans genomineerd, maar moest het onderspit delven ten voordele van een Nederlands dorp: Giethoorn. Wat heeft dit Overijsselse dorp van amper 2.620 zielen dat onze hoofdstad niet heeft?

Het Giethoornse VVV-kantoor (red. toeristische dienst) heeft de laatste tijd overuren gedraaid. Het pittoreske dorpje in het hoge noorden van Nederland heeft een ongeziene mediacampagne op touw gezet om op het Monopolybord terecht te komen. Iedereen die dat wou kon immers een plaats nomineren en degenen met de meeste stemmen, kregen een plaats op de nieuwe wereldeditie van het bordspel.

Alleen al voor hun inzet en enthousiasme (zie kaderstuk onderaan) hebben de Giethoorners hun plaatsje op het spelbord wel verdiend, maar kan het dorpje de vergelijking met Brussel wel aan? Wij laten onze hoofdstad en Giethoorn "duelleren" over 4 thema’s. Aan u de keuze wie er het best uit komt en wie er dus eigenlijk zijn plaats op het Monopolybord heeft verdiend.

Giethoorn wordt het "Hollands Venetië" genoemd. "Het dorp is 9 kilometer en zo'n 500 meter breed. De gracht die alles in twee deelt is indertijd met de hand gegraven en slechts een meter diep", zegt Lennard De Boer die de Monopolycampagne voor het dorp heeft georganiseerd. Het voornaamste verkeer gebeurt er over de gezellige kanaaltjes in zogenoemde punters, kleine open zeil- of roeibootjes met een platte onderkant.  De enige verbinding over land die het hele dorp doorkruist is een fiets- en wandelpad. Weinig verkeersdrukte dus in het dorpje.

Het voornaamste verkeer in Brussel gebeurt nog steeds met de auto. De hoofdstad wordt omringd door een grote en een kleine ring. Brussel heeft het grootste metronetwerk van België en ook het tram- en busnetwerk is wijdvertakt. Er zijn verschillende verbindingen – zowel voor auto’s als voor fietsers en voetgangers – die het centrum doorkruisen. De grote verkeersdrukte heeft ook grote bereikbaarheidsnadelen.

Het toerisme is de voornaamste bron van inkomsten van Giethoorn. "Jaarlijks komen zo'n miljoen bezoekers het dorpje bekijken. Niet niets voor een dorp van amper 2.620 inwoners, maar gelukkig is onze logistiek erop voorzien", meldt De Boer. Daarnaast zijn er nog "scheepswerven" in het dorp. Deze bouwen op ambachtelijke wijze de typische bootjes die gebruikt worden in het dorp. Die werven geven ook rondleidingen en uitleg bij de bouw van hun platbodems. Er is nog lokale middenstand in het dorp, maar ook die is vooral gefocust op het toerisme. Het gaat dan vooral fietsenverhuurdiensten en eethuisjes.

De Brusselse economie wordt gedomineerd door de dienstensector en de openbare instellingen. Heel wat Internationale, Europese, Belgische en regionale overheden, instanties en bedrijven hebben er hun hoofdkwartieren. Langs de kanaalzone is hier en daar ook nog industrie aanwezig. De winkelstraten en het toerisme zijn ook belangrijk voor de economie, maar hebben procentueel geen zo’n groot aandeel als in Giethoorn.

Op de toeristische website van Giethoorn geven ze het zelf toe: Er valt eigenlijk niet zo erg veel te beleven. "Het beste dat je kunt doen is de kanaaltjes, vijvers en het decor in alle sereniteit bewonderen", staat er. Toch zijn er ook een aantal musea in het dorp: In museumboerderij "’t Olde Maat Uus" kunt u aan de lijve ondervinden hoe het was om te wonen en werken in een boerderij rond 1.800. Het museum "De oude aarde" heeft een uitgebreide collectie edelstenen en mineralen en "Histomobil" stelt oude vervoersmiddelen tentoon, gaande van auto’s tot schaatsen. Naast enkele cafeetjes en pannenkoekenhuisjes is er niet echt een noemenswaardig uitgaansleven.

Onze hoofdstad ademt cultuur. Niet alleen wonen er erg veel verschillende culturen samen, er zijn tientallen wereldberoemde musea en bezienswaardigheden. Gaande van de Bozar over Manneke Pis tot het Atomium. Met de speciaal voor toeristen gemaakte Brussels Card alleen al kun je meer dan 30 verschillende musea bezoeken. Daarnaast heeft de Europese hoofdstad ook een bruisend nachtleven; of het nu gezellig iets drinken is op het Sint-Goriksplein of shaken in discotheek The Fuse; er is voor elk wat wils.

Giethoorn ligt aan de rand van een zeer uitgestrekt nationaal park, het 6.000 hectare grote Nationaal Park Weerribben-Wieden is een van de grootste van Europa. De streek is zeer waterrijk en daardoor kan er op veel plaatsen aan watersport gedaan worden. Op heel veel plaatsen zijn boten te huur waarmee u zelf het dorp en omgeving kunt verkennen. "Het is een uniek dorp middenin een natuurgebied", zegt De Boer. "Deze maanden hebben we nauwelijks bezoekers, maar het is nochtans de mooiste tijd van het jaar voor het natuurgebied."

Het zal menig surfer misschien verbazen, maar Brussel is wel degelijk een van de groenste hoofdsteden van Europa. Dat heeft het onder meer te danken aan de aanwezigheid van grote parken als het Jubelpark, het park aan de basiliek van Koekelberg en de parken van Woluwe, maar bovenal aan het feit dat het Zoniënwoud voor een groot deel op Brussels grondgebied ligt.

Hoe kregen ze het voor elkaar?

Hoe zijn de Giethoorners er eigenlijk in geslaagd om hun naam op het monopolybord te krijgen? "We zijn constant landelijk in het nieuws gebleven", vertelt campagneleider Lennard de Boer aan onze redactie. "In het begin ging het vanzelf met allerlei reportages en interviews, maar daarna hebben we met enkele lokale ondernemers een actie op touw gezet waarbij bepaalde producten en diensten konden worden gekocht met Monopolygeld in ruil voor een stem voor ons dorp."

Maar daar is het niet bij gebleven. Ook buitenlanders werden overtuigd om op Giethoorn te stemmen: "Er is ook een ondernemer die de flyer vertaald heeft in het Chinees en dat is een heel eigen leven gaan leiden op het internet. Er zijn veel Chinese toeristen die langskomen en niet geloven dat dit een echt dorp is. Op elk moment van het jaar - zelfs als het regent - kun je honderd Chinese toeristen tegenkomen." En dat heeft blijkbaar geholpen met de stemmen.

Meest gelezen