Winterijs in Noordelijke IJszee bereikt nieuw dieptepunt

De maximale oppervlakte die het ijs in de Noordelijke IJszee tijdens de wintermaanden bereikt, was nooit kleiner dan afgelopen winter. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
A2013

Elk jaar vriest de Noordelijke IJszee tijdens de winter dicht. Sinds 1979 worden met satellieten metingen bijgehouden over de oppervlakte aan ijs die op die manier jaarlijks wordt gevormd.

Dit jaar bereikte de ijskap een maximale oppervlakte van 14,5 miljoen vierkante kilometer. Dat meldt het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) van de universiteit van Colorado in de VS. Het hoogtepunt werd op 25 februari bereikt. Daarna trad de dooi in met de komst van de arctische lente.

14,5 miljoen vierkante kilometer lijkt een grote ijsmassa, maar het gaat om het kleinste maximum sinds de metingen zijn begonnen. Het vorige laagterecord dateert van 2011, dit jaar was de ijskap nog 130.000 vierkante kilometer kleiner.

Volgens de wetenschappers was de maand februari in delen van Alaska en Rusland ongewoon warm. Dat is een mogelijke oorzaak van het nieuwe dieptepunt.

De directe gevolgen van dit record laten zich niet voorspellen. Het gevormde ijs zal zoals elke zomer afsmelten, maar het is niet zeker of nu ook een recordmassa aan ijs zal verdwijnen. Dit hangt van een hele resem factoren af. Wel stellen de wetenschappers vast dat het patroon van ijsvorming in de winter en het smelten van het ijs in de zomer de voorbije dertig jaar in de richting van steeds kleinere ijsmassa's in de Noordelijke IJszee is geëvolueerd.