142 doden bij bomaanslagen in moskeeën in Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn bij bomaanslagen in sjiitische moskeeën 142 doden gevallen. De aanslagen zijn opgeëist door de terreurgroep IS. Tegelijk hebben vliegtuigen het paleis van president Abed Rabbo Mansur Hadi in de zuidelijke stad Aden gebombardeerd.

Geweld is geen uitzondering in Jemen, maar vandaag was het wel een erg bloedige dag in het verscheurde land. Tijdens het druk bijgewoonde vrijdaggebed in twee moskeeën in de hoofdstad Sanaa hebben zelfmoordterroristen zichzelf opgeblazen. 

De balans loopt al de hele dag op en volgens ziekenhuisbronnen zijn er nu al zeker 142 doden geteld. Er worden ook nog altijd honderden gewonden verzorgd.

De aanslagen waren gericht tegen moskeeën van de sjiitische Houthi's, die de controle over het noorden en het centrum van het land hebben overgenomen.

Op Twitter zijn de aanslagen in Sanaa opgeëist door de soennitische terreurgroep IS die grote delen van Syrië en Irak bezet houdt. Als dat klopt, zou het de eerste grote terreurdaad van IS in Jemen zijn. Wel heeft IS eerder opgeroepen om sjiieten in Jemen te vermoorden omdat het de sjiieten beschouwt als "afvalligen van het ware geloof".

Tot nu toe waren aanslagen tegen sjiieten in Jemen vooral het werk van de extremistische soennieten van AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula). Die voeren al langer strijd tegen de Houthi's, maar ook tegen het Jemenitische leger. Opvallend: IS en Al Qaeda zijn elkaars rivalen in het "jihadisme" en uiten regelmatig scherpe kritiek op elkaar.

Bommen op paleis van de president in Aden

Vanochtend hebben vliegtuigen het paleis van president Abed Rabo Mansur Hadi in de zuidelijke havenstad Aden gebombardeerd. De president zou in veiligheid gebracht zijn en de meeste bommen zouden het complex gemist hebben, aldus een woordvoerder van de president.

Tegelijk hebben speciale eenheden van het leger geprobeerd om de luchthaven van Aden in te nemen. Het kwam tot hevige gevechten met troepen die loyaal zijn aan president Hadi, maar die konden uiteindelijk de controle behouden over de luchthaven.

De aanval op de luchthaven werd uitgevoerd door een speciale eenheid die trouw is gebleven aan voormalig president Ali Abdullah Saleh die in 2011 moest opstappen na volksprotest in Jemen. Saleh heeft echter nog altijd trouwe aanhang in sommige legereenheden en die hebben -samen met de sjiitische Houthi-militie- de voorbije maanden de controle over grote delen van het noorden en het centrum overgenomen.

President Hadi -zelf een zuiderling- is onlangs naar Aden gevlucht nadat de hoofdstad Sanaa in handen van de Houthi's en de aanhangers van Saleh is gevallen. Hij poogt nu een tegenregering op te zetten in zijn thuisbasis Aden en krijgt daarvoor de steun van de meeste soennitische Arabische staten.Zijn voorganger Saleh is een "vijver-sjiiet" en dat verklaart mee zijn banden met de Houthi's.

Blijkbaar zijn de aanvallen van vandaag bedoeld om Hadi ook uit Aden te verdrijven. In de buurt van Aden is overigens een sterke separatistische en seculiere beweging actief die zich wil afscheiden van Jemen.

De chaos in Jemen heeft ook internationale kantjes. Zo steunen Saudi-Arabië en de meeste Golfstaten president Hadi in Aden. Iran zou geld en materieel leveren aan de Houthi's.