"Als we moeilijker in coalities raken, dan is dat maar zo"

Kandidaat-voorzitters Bruno Tobback en John Crombez hebben vanavond voor het eerst de degens gekruist voor een lokale SP.A-afdeling. Inhoudelijk lagen beide socialisten vaak dicht bij elkaar. Anders bleek dat met hun plan van aanpak. Zo moet de SP.A-boodschap voor Crombez opnieuw linkser en vooral veel scherper. "Als we daardoor moeilijker in coalities raken, dan is dat maar zo."

"Om sterker te worden, hebben we te vaak boodschappen afgeveild, waarbij we ons vooral afvroegen of het niet te veel naar links of het centrum neigde", zo blikte Crombez terug op twintig jaar regeren. Hij wil opnieuw duidelijk linkse standpunten en alternatieven poneren en die ook scherp verdedigen. Zelfs als regeringsdeelname daardoor moeilijker zou worden.

Huidig voorzitter Tobback zag dat anders. "Ik vind wel dat we als SP.A nog altijd moeten streven naar deelname in regeringen. Want één ding is zeker: CD&V mag dan nog overtuigd zijn van een tax shift, zonder socialisten erbij om te maken dat het ook gebeurt, zal die er niet komen."

Publieksvragen over Syriza illustreerden het verschil verder. Crombez ziet veel in de fundamenteel andere recepten die de radicaal linkse Grieken durven verdedigen en gelooft dat die weer hoop kunnen geven. Tobback wil zich echter niet zo laten meetrekken naar "de marges van de discussies" waarbij je "zoals Syriza op bepaalde momenten dingen belooft waarvan je weet dat je ze niet kan waarmaken". Al zou ook hij als Griek Syriza gestemd hebben, vertrouwde hij de kleine tweehonderd opgedaagde socialisten in het zaaltje van de Sportkring Sint-Niklaas nog toe.