"Ballonnen zijn veilig" en hij at er prompt eentje op

Het liberale gemeenteraadslid André van Schie heeft tijdens de gemeenteraad van Utrecht gisteren een ballon opgegeten om te bewijzen dat ze niet schadelijk zijn voor dieren. Net om die reden wil de Partij voor de Dieren ballonnen immers bannen bij lokale evenementen.

Opschudding in de Utrechtse gemeenteraad gisteren toen VVD-gemeenteraadslid van Schie plots een ballon bovenhaalde om te verorberen. De lokale afdeling van de Partij voor de Dieren had immers een motie ingediend tegen het oplaten van veel ballonnen tijdens evenementen. Deze kunnen na het dalen gevaarlijk zijn voor dieren doordat ze bijvoorbeeld verstrikt raken in het touwtje van de ballon of sterven aan de giftige plastic of latex.

Van Schie wilde met zijn actie bewijzen dat ballonnen helemaal niet schadelijk zijn. Volgens Nederlandse media heeft hij een derde van de ballon daadwerkelijk verorberd. "En ik heb nergens last van", meldt hij. Ballonnen zijn volgens hem "gewoon gezellig" en de schadelijke invloed op dieren is volgens hem verwaarloosbaar, maar daar zijn ze bij de Partij voor de Dieren het niet mee eens.

Die partij is er overigens recent wel in geslaagd om het agendapunt door de gemeenteraad van Amsterdam te loodsen. De Nederlandse hoofdstad gaat het oplaten van ballonnen ontmoedigen en wil in evenementenvergunningen een verbod opnemen op het oplaten en uitreiken van ballonnen.

Artsen raden overigens af om ballonnen te eten. Niet alleen zijn plastic of latex (afhankelijk van de ballon) niet gezond, er is ook een niet te onderschatten risico op verstikking en/of verstopping.

lees ook