"Boko Haram binnen de maand verslagen"

"Ik ben erg hoopvol dat het ons niet meer dan een maand zal kosten om alle gebieden te heroveren die door Boko Haram worden bezet." Dat heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan gezegd in een interview met de BBC. De laatste weken heeft het Nigeriaanse leger inderdaad een aantal overwinningen geboekt op de extremistische moslimterreurgroep die dood en verderf zaait in het noordoosten van Nigeria.

Eerder deze week kon het Nigeriaanse regeringsleger de stad Bama heroveren en daarvoor hadden de troepen de terroristen van Boko Haram ook al verdreven uit Goniri, de laatste stad in de deelstaat Yobe die nog onder controle stond van de terreurgroep.

Genoeg reden voor de Nigeriaanse president om te hopen op een nakende overwinning dus, al zullen de aankomende presidentsverkiezingen in Nigeria daar allicht niet vreemd aan zijn.

Ook over de ruim 200 schoolmeisjes die vorig jaar werden ontvoerd door Boko Haram, had president Goodluck Jonathan goed nieuws. "Ik geloof dat ze nog in leven zijn en onze autoriteiten blijven zoeken naar hen. En ik ben ervan overtuigd dat we hen zullen vinden."

"We hebben Boko Haram onderschat"

Goodluck Jonathan kreeg zowel in eigen land als internationaal veel kritiek over zich heen omdat hij de crisis in het noordoosten van zijn land niet goed zou hebben aangepakt. Sinds de opkomst van Boko Haram in 2012 zijn al bijna 16.000 doden gevallen.

In het interview met de BBC geeft de Nigeriaanse president toe dat de Nigeriaanse overheid de capaciteiten van Boko Haram heeft onderschat. "We hebben nooit verwacht dat ze zoiets konden opbouwen. Bovendien moesten we ons leger terug opbouwen, want sinds de burgeroorlog (die in Nigeria woedde tussen 1967 en 1970  nvdr.) hebben we in geen enkele oorlog gevochten."

Het is dan ook met de hulp van de legers uit de buurlanden Kameroen en Tsjaad en met materiële hulp uit onder meer Rusland en Duitsland dat het Nigeriaanse leger recent overwinningen boekt.

Reden tot juichen?

De hoera-berichten uit het Nigeriaanse leger en de hoop die president Goodluck Jonathan heeft uitgesproken, moeten we toch met een korreltje zout nemen.

Het Nigeriaanse leger slaagt er inderdaad in om Boko Haram terug te dringen, maar heel wat jihadi's van Boko Haram zijn kunnen ontkomen. Ze hebben de grenzen overgestoken of zijn weggevlucht in de bergen en de wouden van Nigeria. Anderen zijn dan weer ondergedoken in verschillende Nigeriaanse steden.

Hoewel er dus overwinningen op het terrein zijn, zal de echte diepe terreurcrisis wellicht niet zo maar snel verdampen. Bovendien is het afwachten wat de alliantie met terreurgroep IS in Irak en Syrië op termijn zal teweegbrengen.