"Daders van aanslag Tunis getraind in Libië"

De twee daders van de aanslag in de Tunesische hoofdstad Tunis hebben in Libië met wapens leren omgaan. Dat zegt de Tunesische staatssecretaris Rafik Chelly, die belast is met veiligheidszaken. Bij de aanslag in het prestigieuze Bardo-museum zijn 23 doden gevallen.

Het gaat om twee extremistische salafisten, die "het land in december illegaal verlieten voor Libië en in Libië hebben leren omgaan met wapens", zegt Rafik Chelly tegen de privé-zender AlHiwar Ettounsi. "We hebben de details niet, maar er zijn trainingskampen voor Tunesiërs in Sabratha, Benghazi en Derna."

De twee aanvallers zijn geïdentificeerd als Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui. Zij maakten volgens Chelly deel uit "van wat men slapende cellen noemt".

Sinds de omverwerping van het Khaddafi-regime, in 2011, is Libië, een buurland van Tunesië, weggegleden in chaos en geweld. Van enig centraal gezag is geen sprake meer en tal van radicaal-islamitische milities bestrijden elkaar. Van die chaos heeft de terreurgroep IS gebruik gemaakt om zijn invloed in de Arabische wereld meer naar het westen uit te breiden.