"Heel de welzijnssector komt op straat als regering nog meer bespaart"

De Vlaamse welzijnssector heeft actiegevoerd aan het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Zo'n 500 manifestanten van vakbonden, werkgevers- en gebruikersorganisaties protesteerden er tegen de besparingen die de Vlaamse regering doorvoert op welzijn. Een onderhoud met de Vlaamse regering leverde volgens de actievoerders weinig op.

Volgens de manifestanten maakt de regering zich sterk dat er dit jaar 65 miljoen geïnvesteerd wordt in welzijn. "Maar tegelijkertijd wordt dit jaar liefst 247 miljoen euro bezuinigd in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Zo kom je finaal helemaal niet aan een investering maar aan een netto besparing van 182 miljoen euro", klinkt het.

De welzijnsorganisaties verzetten zich tegen die besparingen. Om kwaliteitsvolle zorg aan te bieden, zijn investeringen nodig en geen besparingen, zo luidt hun boodschap. De organisaties waarschuwen dat besparingen een negatieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van de dienstverlening en daarnaast ook nog eens jobs en garanties op betaalbare zorg in het gedrang brengen.

Onderhoud met Bourgeois en Vandeurzen

Een delegatie van de organisaties had een onderhoud met minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Veel leverde dat overleg niet op. "We zijn echt ontgoocheld", zegt Mark Selleslach (LBC-NVK). "De minister-president heeft ons gezegd dat de begrotingscontrole een moeilijke oefening wordt. En als iemand als hij dat zegt, mag je je aan het ergste verwachten", aldus Selleslach. "Hij benadert de besparingen als een kille boekhoudkundige oefeningen. Als hij zijn mond opent om iets te zeggen, wordt het koud", sneert Selleslach.

Volgens Selleslach is er ook geen enkele garantie dat er geen extra besparingen op welzijn zullen komen. "Maar de limiet is bereikt. Het is genoeg geweest. Welzijn is geen businessmodel. Het gaat om mensen die zorg nodig hebben, mensen die op een wachtlijst staan. Als er nog extra besparingen komen komen we met heel de Vlaamse welzijnssector de straat op en breiden we onze acties uit", aldus Selleslach.