"In land vol zwarten had Reynders zich wit geschminkt"

Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, verdedigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in verband met diens "zwarte optreden". "Dit heeft geen fluit met racisme te maken", zegt hij in De Morgen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is de afgelopen dagen in een mediastormpje terechtgekomen. De Franse tv-zender France 2 had een documentaire uitgezonden over de Noirauds, een folkloristisch evenement in Brussel. Dat leidde tot tal van verontwaardigde reacties, vooral in het buitenland.

Reynders werd racisme verweten, maar zegt zelf dat hij heeft deelgenomen aan een optocht die al sinds 1876 wordt georganiseerd en waarbij geld wordt ingezameld voor arme kinderen.

Jozef De Witte heeft het over een overdreven reactie uit het buitenland. "Als we met de culturele bril van een land naar een ander land kijken, is er vaak verbazing of verontwaardiging. Dit is een vorm van verkleden. De rijken maken zich onherkenbaar door zich te schminken, omdat ze gaan bedelen in hun eigen omgeving. Als wij in een land vol zwarten woonden, had Reynders zich wit geschminkt."

Hij vindt dat bij de kritiek totaal geen rekening met de context wordt gehouden. "Als we zulke zaken uit de context halen, wordt het manipulatie. Plots is alles racistisch, mijn klomp breekt een beetje. Je mag tegen deze traditie zijn, maar het heeft geen fluit met racisme te maken. Latent of niet."