"Massagraf ontdekt in Nigeria"

In het noordoosten van Nigeria is een massagraf met een honderdtal lijken aangetroffen in de omgeving van het stadje Damasak, dat op 9 maart door de Tjadische en Nigerese troepen werd heroverd op de moslimterreurbeweging Boko Haram. Dat heeft een woordvoerder van het Tsjadische leger gezegd.

"De lijken lagen onder een brug bij het buitenrijden van de stad dichtbij Niger", zei kolonel Azem Bermandoa Agouna, die zich ter plekke ging vergewissen van de ontdekking van zijn manschappen. "Er lagen her en der hoofden en lichamen, het massagraf lijkt wel een termietenheuvel", voegde hij eraan toe. De meeste slachtoffers werden doodgeschoten, ook al waren anderen onthoofd. De slachtpartij zou volgens hem een maand tot twee maanden oud zijn en op het conto van Boko Haram komen. Het is evenwel onmogelijk om het nieuws via een onafhankelijke bron te verifiëren.

De Nigerese en Tsjadische legers begonnen op 8 maart een grootschalig grond- en luchtoffensief in Nigeria tegen Boko Haram. Ze verdreven de Nigeriaanse islamisten uit Damasak, aldus een Tsjadische inlichtingenbron. De verliezen waren zwaar: een 200-tal extremisten beet in het zand terwijl bij het Tsjadische leger 10 doden en 20 gewonden vielen.

De operatie "Maï Dounama", genoemd naar de keizer van Borno (Nigeria) uit de 13e eeuw, heeft als doel de bases van Boko Haram in de omgeving van Niger te vernietigen. Boko Haram had Damasak op 24 november ingenomen, vermoordde een vijftigtal inwoners en dreef 3.000 anderen op de vlucht. Dat deelde het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen mee.