"Preventie heeft geen ene reet geholpen"

Justitie moet geradicaliseerde en gevaarlijke moslims aanpakken, want de preventieve aanpak heeft niet gewerkt. Dat zegt Dennis Abdelkarim Honing, zelf een ge(de)radicaliseerde moslim. Hij heeft een en ander van dichtbij meegemaakt en spreekt misschien met enige kennis van zaken.

Brussel, Parijs, Kopenhagen: het laatste jaar hebben we in West-Europa ons deel gekregen van terroristische aanslagen. De overheid lijkt er maar niet in te slagen aanslagen door radicale moslims tegen te houden. "Preventie is heel lang geprobeerd, sinds de moord op Theo Van Gogh en nine eleven", zegt Honing tegen deredactie.be. "We zijn al bijna vijftien jaar bezig en het heeft niet gewerkt. Het heeft geen ene reet geholpen."

Ziet hij als ervaringsdeskundige een betere methode? "Wat nu belangrijk is, is het justitiële apparaat. Al wat gek doet oppakken, de veiligheidsdiensten gedurende de komende jaren laten afluisteren of mensen weer wegglijden van de normale islam en tellen over hoeveel mensen het gaat. Dat moet goed in kaart worden gebracht."

Het probleem wordt volgens Honing overschat. "Wat is dat nu in de media? 250 man uit Nederland, want over méér gaat het niet. 18 miljoen inwoners in Nederland (sic), 250 strijders en het nieuws staat er bol van. Als zo'n klein groepje zo veel nieuws krijgt, kan je dat nooit dichttimmeren."

"Het is gevaarlijk"

Zélf heeft Dennis Honing er nooit aan gedacht om naar Syrië te trekken. "Toen het kalifaat er kwam, was ik als het ware al aan het liberaliseren. Ik heb wel eens aan Tsjetsjenië gedacht, maar dat waren heel korte en intense momenten. Maar ik ben niet uit het juiste hout gesneden."

Voor wie wel gaat, toont hij enig begrip. "In elke cultuur hangt er een heroïsche sfeer rond soldaten. De Tweede Wereldoorlog, de partizanen in Balkan. Overal krijgen ze beelden en monumenten. Waarom? Het allerwaardevolste dat we hebben, is het leven."

Honing ziet parallellen bij IS. "Dan zie je ze op hun Humvees van het Amerikaanse leger." Maar laat hier geen misverstanden over bestaan: "Het is een ideologie die de mensenrechten schaadt. Het is gevaarlijk. Dat scheid ik van elkaar."

Ondanks enig begrip voor hun drijfveren, volgt een hard oordeel. Net zoals de Nederlandse premier Mark Rutte enkele weken geleden zei, vindt ook Dennis Honing dat Syrië-strijders beter daar sneuvelen. "Dat is een win-winsituatie: het paradijs voor hen, veiligheid voor ons."