"Waterpijp is ongezonder dan sigaret"

Gezondheidsexperts luiden de alarmbel over het gebruik van de waterpijp: "de shisha is nog gevaarlijker dan de sigaret". De toegevoegde aroma's zijn vaak giftig en er komt een enorme massa koolstofmonoxide vrij. Een enkele trek aan de "shisha"stemt overeen met het roken van een hele sigaret.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

Roken van de waterpijp -de "shisha"- is een aloud gebruik in het Midden-Oosten en het noorden van Afrika. De laatste jaren duikt het fenomeen ook elders meer en meer op, vooral bij jongeren, die wel wat zien in het hippe imago van de "shisha".

Het groeiende succes baart antitabaksorganisaties zorgen. De huidige tabaksreglementeringen in verschillende landen zeggen doorgaans niks over het gebruik van de waterpijp.

Op de World Conference on Tobacco or Health in Abu Dhabi hebben gezondheidsexperts aan de alarmbel getrokken. "Een enkele trek aan de waterpijp stemt overeen met het roken van een hele sigaret. Een volledige shisha-sessie is goed voor 20 tot 30 sigaretten in een keer, wat heel gevaarlijk is", zegt Edouard Tursan d'Espaignet, een tabaksexpert van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Aan de tabak in de waterpijp worden aromatische smaakstoffen toegevoegd. "Dat is een aantrekkingskracht voor jongeren, een milder en meer geaccepteerd alternatief voor de smaak van de traditionele sigaret", zegt Ghazi Zaatari, hoofd van Pathologie en Laboratoriumgeneeskunde aan de American University in Beiroet.

Die aroma's bevatten echter vaak giftige stoffen. Bovendien wordt de tabak op zo'n manier verhit dat er een enorme hoeveelheid koolstofmonoxide vrijkomt. Mond-, keel-, slokdarm-, maag-, long- en blaaskanker, chronische bronchitis, cardiovasculaire aandoeningen en beroertes zijn slechts enkele van de nadelige gevolgen waarvoor de WHO waarschuwt.