"We hebben een stukje geschiedenis meegemaakt"

Duizenden Vlamingen hebben vanochtend rond half elf naar de hemel getuurd om een glimp op te vangen van de gedeeltelijke zonsverduistering. Ondanks het grijze wolkendek was de eclips op een aantal plaatsen toch goed te zien. Extase bij de liefhebbers.

In onze contreien werd het zonlicht op het hoogtepunt voor zo'n tachtig procent afgeschermd door de maan. Niet genoeg om het donker te laten worden, maar wel een duidelijke hap uit de zon die veel mensen fascineert. "Een stukje geschiedenis", noemt weerman Frank Deboosere het zelfs.

In het westen van het land hield het wolkendek een groot deel van de eclips verborgen. Elders waren er af en toe heel mooie momenten waarop de verduistering wel goed te volgen was. De wolken zorgden voor een natuurlijke filter waardoor je het fenomeen zelfs met het blote oog kon volgen. "Gemiddeld gesproken was het een fántástische eclips", aldus weerman Frank.

De zonsverduistering is nu volledig voorbij. Wie het gemist heeft, krijgt een volgende kans op 10 juni 2021, dan neemt de maan 15 procent van de zon weg. Op 12 augustus 2026 komt er een grotere zonsverduistering van om en bij de 90 procent.

Zonnepanelen produceerden minder stroom

Door de eclips produceerden onze zonnepanelen een tijdlang veel minder stroom. Op het hoogtepunt van de eclips bedroeg het verschil met wat we normaal produceren bij dit weer tussen de 300 en de 400 MW. Ter vergelijking: onze kleine kerncentrales hebben een vermogen van 500 MW. Netbeheerder Elia zegt dat er nergens problemen zijn geweest op het net, ook niet in de rest van Europa.

Het werd nacht overdag op Faeröer

Waar het zonlicht wel volledig verdween achter de maan, was op de Faeröer, een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan.

Onze radiocollega's van VRT Nieuws hadden telefonisch contact met een medewerker van Volkssterrenwacht Urania op de Faeröer. Net tijdens het gesprek, was de eclips op het eiland volledig. En dat was duidelijk te horen aan zijn lyrische commentaar.

Samengevat: "Ooh ja ja, we zien ze, we zien ze! Fantastisch, ongelooflijk mooi! Schitterende corona, pikzwarte zon. Bingo!"

Meest gelezen