Amerikaanse president reikt Iran de hand

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is een akkoord tussen Iran en de Verenigde Staten binnen handbereik en kan de moeizame relatie tussen beide landen verbeteren. Hij heeft dat gezegd in een boodschap aan het Iraanse volk naar aanleiding van het Iraanse nieuwjaar.

"We hebben de beste kans in decennia om een betere toekomst tussen onze landen na te streven", zegt Obama. Momenteel onderhandelen Iran en het Westen over het Iraanse kernprogramma. Obama geeft toe dat de partijen het nog niet over alles eens zijn, maar hij heeft naar eigen zeggen goede hoop.

"Ik ben ervan overtuigd dat onze landen een historische kans geboden wordt om deze kwestie voorgoed vreedzaam op te lossen. We mogen deze kans niet missen", aldus nog de Amerikaanse president.

Obama moet wel nog het Amerikaanse Congres zien te overtuigen van het nut van een akkoord over het Iraanse kernprogramma. Daar kan een probleem opduiken, want in beide kamers van het Congres hebben de Republikeinen de meerderheid. De Republikeinen staan niet te trappelen om de bestaande economische sancties tegen Iran te versoepelen.

De kwestie van het Iraanse kernprogramma sleept al jaren aan. Het Westen wil dat zo veel mogelijk beperken om te verhinderen dat Iran een kernbom zou kunnen ontwikkelen. Vooral in de Verenigde Staten, maar ook in Israël, zeggen nogal wat politici dat Iran werkt aan kernwapens, maar Teheran zegt dat het kernprogramma alleen dient voor burgerlijke doeleinden.