Berlinde De Bruyckere krijgt eredoctoraat UGent

Berlinde De Bruyckere heeft in de UGent een eredoctoraat in ontvangst genomen. De kunstenares uit Gent heeft de voorbije maanden bijna 90.000 bezoekers naar het S.M.A.K. gelokt met haar overzichtstentoonstelling "Sculptures & drawings". 90.000 bezoekers is een bezoekersrecord voor het museum in Gent.

Berlinde De Bruyckere heeft een eredoctoraat gekregen in de UGent. Tijdens haar lofrede greep rector Anne De Paepe terug naar de betekenis van Inter Ultrumque (tussen de uitersten), het oude motto van de UGent, meldt Belga.

"Die twee woorden karakteriseren in vele opzichten het institutionele eredoctoraat. Omdat zij heel vaak die uitersten tot uiting laat komen. Omdat zij met haar werk dan ook fel uiteenlopende gevoelens en reacties oproept. En bij dat alles tot steeds een evenwicht weet te houden", aldus De Paepe.

Dat illustreerde De Paepe met drie voorbeelden, zoals het contrast tussen haar werkplek op de Gentse Muide en de volle tentoonstellingszalen die ze wereldwijd lokt. Rector De Paepe wees er verder ook op dat professoren in binnen- en buitenland haar werk in hun onderzoek en onderwijs, in wetenschappelijke beschouwingen of debatten gebruiken.

Verder werden ook vier wetenschappelijke eredoctoraten uitgereikt. Christopher Clark, de Australische historicus met een voorliefde voor het kritisch debat, en waarvan de Duitse bondskanselier Angela Merkel recent nog citeerde uit het boek "Slaapwandelaars".

Ook de Duitse topjurist Burkhard Hess werd gelauwerd, omdat hij zijn Max Planck Institute uitbouwde tot een internationale referentie voor procesrecht. Verder werd het "epitoga" opgespeld aan de Nederlandse milieubiotechnoloog Mark Van Loosdrecht, die het beste haalt uit bacteriën en afval.

Een oorkonde was er tot slot ook voor arts John LiPuma, die van de strijd tegen MS zijn levenswerk maakte.

Professor Virginia Reef, een dierenarts die pionierswerk verrichtte in het echografisch hartonderzoek op grote dieren zoals paarden, was verhinderd voor de uitreiking en krijgt het eredoctoraat op een later tijdstip.

Meest gelezen