De Lijn verwacht dinsdag hinder, vooral in provincie Antwerpen

Vervoersmaatschappij De Lijn verwacht dat het netwerk volgende week dinsdag verstoord zal zijn in heel Vlaanderen. De socialistische vakbond ACOD betoogt dan in Antwerpen tegen de besparingsmaatregelen van de regering.

De Lijn verwacht vooral grote hinder in Antwerpen."Omdat de betoging in Antwerpen plaatsvindt, verwacht De Lijn grote hinder in de provincie", zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. "Vermits ook vakbondsmilitanten van buiten Antwerpen op de betoging worden verwacht, zullen ook elders in Vlaanderen een aantal bussen en trams vermoedelijk niet uitrijden. Hoeveel hinder er zal zijn, kan De Lijn pas de ochtend zelf communiceren."

"In de loop van de voormiddag zal er tijdelijk geen bus- en tramverkeer zijn op het traject van de betoging", voegt Van de Vreken nog toe. De betoging gaat van het Centraal Station naar de Groenplaats.

Enkel ACOD

Het ACOD betoogt dinsdag in Antwerpen tegen de besparings­maatregelen van de federale en Vlaamse regering. "Ze blijven in het wilde weg inhakken op de werkingsmiddelen, het personeel en de investeringsbudgetten van de openbare sector", zegt ACOD-voorzitter Chris Reniers. "Daardoor nemen de werkdruk en soms ook de onveiligheid toe tot een onaanvaardbaar niveau en krijgen de burgers niet langer de dienstverlening waarop ze recht hebben."

"Indien de regeringen zich niet engageren tot een sociale dialoog die oog heeft voor de bekommernissen van het personeel van de openbare sector en die echt resultaat oplevert, dan is de 24-urenstaking op 22 april onze volgende stap", waarschuwt Reniers.

Tot nader order nemen de christelijke vakbond ACV en de liberale ACLVB niet deel aan de actie. "Wij gaan niemand verbieden om deel te nemen aan de actie, maar we roepen ook niet actief op", zegt Jan Coolbrandt, nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten bij De Lijn.

De actie treft enkel De Lijn. Het treinverkeer zal dinsdag normaal verlopen, zegt Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor.