De smoel van de voorzitter of die van de partij?

De twee kandidaten voor het voorzitterschap van de SP.A hebben vanavond een eerste debat gehouden voor de partijleden in Sint-Niklaas. Hun intentieverklaringen zijn grotendeels gelijklopend, maar toch zijn er verschillen.

Voor de aanvang van het debat lichtten de twee protagonisten in "Terzake" hun visie toe op de voorzittersverkiezingen. Enkele opvallende uitspraken.

Bruno Tobback

  • "Het gaat er niet alleen om en nieuwe voorzitter te kiezen,  het gaat er vooral om om een inhoudelijk alternatief te bieden voor het huidige beleid, een beleid dat in onze ogen bijzonder onrechtvaardig is."
  • "Een partij kan er beter van worden van een open, inhoudelijk debat over waar je naar toe gaat en hoe je dat linkse en progressieve en liefst zo breed mogelijk alternatief samen formuleert."
  •  "Het gaat niet om de smoel van de voorzitter, het gaat om het beeld van de partij. We hebben heel vaak geprobeerd de smoel van de voorzitter te veranderen en te denken dat de partij daardoor wel een gezicht zou krijgen. Dat heeft nog nooit gewerkt."

John Crombez

  • "Er zijn wel degelijk inhoudelijke verschillen. Ik denk dat het elementaire van het verschil is dat we moeten durven uit de bestaande structuren en uit de status quo waar wij te veel binnen redeneren buiten te breken."
  • "We hebben veel te vaak afgevijld, zijn veel te vaak binnen het bestaande gebleven en hebben met de handrem op gecommuniceerd."
  • "De sterkte van de partij zit in twee dingen: een partijorganisatie met een boodschap. De voorbije jaren waren we niet sterk genoeg. Ik kom daarom met een positief project. De mensen hebben recht op een sterke socialistische partij."

 

Er volgen nog een tiental debatten over heel Vlaanderen. De uitslag van de verkiezing valt op 13 juni.