Deboosere: "Vrees voor zeer grijze zonsverduistering"

We turen straks wellicht met zijn allen tevergeefs naar de hemel voor de gedeeltelijke zonsverduistering. Er hangt een grijs wolkendek in Vlaanderen en de opklaringen komen niet snel genoeg af.

"We zullen veel geluk moeten hebben om er iets van te zien", zegt weerman Frank Deboosere. "De zon is vlakbij: in het noordoosten van Frankrijk en in Duitsland zijn er opklaringen. Maar bij ons wordt het kantje boord. Het zou wel eens een zeer grijze zonsverduisteringen kunnen worden in Vlaanderen."

Waar maak je wel kans op een minder betrokken hemel? "De kans op opklaringen is het grootst in de Hoge Venen, in Limburg en in Belgisch Lotharingen", voorspelt Deboosere.

De gedeeltelijke zonsverduistering begint rond half tien. Een uur later zal de eclips op zijn hoogtepunt zijn, dan zal de maan een hap van ongeveer 80 procent uit de zon hebben weggenomen. Om kwart voor twaalf is het schouwspel gedaan.