Duizenden personeelsleden van justitie protesteren

Vanuit het hele land zijn magistraten, medewerkers van rechtbanken en advocaten naar het justitiepaleis in Brussel getrokken. Ze houden daar een "alarmdag voor justitie". Vanmorgen waren de hoogste vier magistraten van het land al ontvangen door de voorzitters van Kamer en Senaat. Ze hebben toelichting gegeven bij de actie.

De actievoerders vragen meer middelen. Zoniet vrezen ze dat justitie niet meer zal kunnen werken. "We spreken niet meer van een paar honderden medewerkers van justitie en magistraten, maar ik denk van een paar duizend", zegt tv-journaliste Machteld Libert van aan het justitiepaleis. "Het is bijna nooit gezien dat zij op straat komen en hun ongenoegen duidelijk laten blijken."

"Justitie is jarenlang ondergefinancierd geweest", zegt Dirk Van der Kelen, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent, "en daarbovenop komen nu blinde lineaire besparingen. Dan creëer je natuurlijk een enorm probleem."

"Een dik pak facturen raakt niet betaald. Deskundigen en tolken zijn daar het slachtoffer van, waardoor het moeilijk wordt om nog tolken of deskundigen te vinden. De klachtenlijst is langer. "Ook gebouwen zijn schabouwelijk onderhouden, op het vlak van ICT hebben we een enorme achterstand opgelopen."

"Bovenal natuurlijk is er het personeelstekort dat hallucinant is. Het aantal rechters, griffiers, personeel dat tekort is neemt hallucinante proporties aan." In Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld zijn in een wettelijk kader van 95 maar 80 rechters benoemd. "Dat betekent dus dat elke week een 15-tal procent minder zaken behandeld kunnen worden, en dat week na week."

Magistraten klagen hun nood in het parlement

De hoogste vier magistraten van het land zijn ontvangen door de voorzitters van Kamer en Senaat.

"Wij hebben de actie die gevoerd wordt even kunnen situeren", legt de Gentse procureur-generaal Anita Harrewyn uit. "Dat het geen protestactie is tegen de minister van Justitie of tegen de politiek, maar dat we toch wel hopen dat we de problemen waarmee we te kampen hebben aan het parlement kunnen overbrengen."

Bij Justitie bestaat heel wat ongerustheid over de hervormingsplannen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) deze week heeft voorgesteld.

"Daar zitten veel goede dingen in", zegt Dirk Van der Kelen. "Er zijn natuurlijk een aantal dingen waarover we bekommerd zijn, zoals voorlopige hechtenis en de zeggenschap van de strafuitvoeringsrechtbanken." Hij heeft er vertrouwen in omdat minister Geens te kennen heeft gegeven dat het niet te nemen of te laten is en hij hoopt op constructieve samenwerking.