Echte eclipsfoto’s vanuit ISS nu ook online

Wie vanochtend met een half oog Twitter in de gaten hield, zag mogelijks een spectaculaire foto van de zonsverduistering “genomen vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS”.

Duizenden keren werd de afbeelding rondgetwitterd, maar wie met een kritisch oog keek, zag dat het een onmogelijk beeld was, onder andere omdat de melkweg in de achtergrond te zien is.

Dit beeld kon gewoonweg niet echt zijn, en dat was het ook, want het is een computerbeeld dat een Japanner al in 2009 maakte. Het is een animatie die een Japanse computerkunstenaar maakte waarin een ESA-beeld van onze Melkweg verwerkte.

Echte beelden

Het beeld doet al jaren de ronde op het internet en duikt op, telkens er een eclips is, zoals vanochtend dus. Wie vanochtend een beetje research deed, zag dat geen van de drie mensen die op dit moment in de ruimte zijn deze foto online had gezet.

De eerste eclipsbeelden vanuit de ruimte kwamen er uiteindelijk van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Vanop een hoogte van ruim 700 kilometer maakte hun Proba-2-satelliet een prachtige beelden van de verduisterde zon, met daarond een spectaculaire corona.

Op echte foto’s vanuit het ISS was het nog even wachten tot de bemanning hun foto hadden geüploaded. De Amerikaanse astronaut Terry Wirts en zijn Italiaanse collega Samantha Cristoforetti zetten uiteindelijk deze foto’s online:

Meer foto's.