EU zal Griekenland helpen om 2 miljard euro aan subsidies te benutten

Griekenland verkeert in een ernstige sociale crisis, ja zelfs een humanitaire crisis. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vandaag herhaald. De Commissie zal Griekenland daarom helpen bij het benutten van Europese subsidies die de sociale cohesie in het land moeten bevorderen. In 2015 gaat het alles samen om zo'n 2 miljard euro.
Copyright [c] 2014 Xinhua News Agency All Right Reserved

Juncker en de Griekse eerste minister Alexis Tsipras kwamen vorige week, toen Tsipras in Brussel was, overeen om de samenwerking tussen Athene en de Commissie op te voeren om de Europese subsidies zo goed mogelijk te gebruiken. Beide partijen richten een werkgroep op die zal bekijken hoe Griekenland het geld uit de Europese structuur- en andere fondsen, waar het sowieso recht op heeft, beter kan aantrekken en besteden.

Vanmiddag, na de Europese top, verklaarde Juncker dat het in 2015 om zo'n 2 miljard euro gaat. "Dat geld zal niet naar de Griekse staatskas vloeien, maar moet de Griekse groei-inspanningen en de sociale cohesie in de Griekse samenleving bevorderen", zei Juncker. Vooral het probleem van de torenhoge jeugdwerkloosheid dient aangepakt. Het geld kan bijvoorbeeld in Griekse kmo's worden geïnvesteerd.

Bij het besteden van Europese subsidies wordt het principe van de "cofinanciering" gehanteerd, waarbij het betrokken land ten dele ook zelf over de brug moet komen. Juncker herinnerde eraan dat het cofinancieringsniveau voor Griekenland verlaagd is naar 5 procent, terwijl het Europese gemiddelde ongeveer 15 procent is.

Mini-top "niet bedoeld om beslissingen te nemen"

Terugblikkend op de vergadering over Griekenland die vannacht plaatsvond in de marge van de Europese Raad, zei voorzitter Donald Tusk dat het nooit de bedoeling is geweest dat er beslissingen werden genomen. "Het was een reality check, bedoeld om misverstanden te vermijden op het hoogste politieke niveau", zei de Pool. "We begrijpen nu beter de politieke situatie in Griekenland. Alle partijen verstaan dat vertrouwen van fundamenteel belang is in dit ingewikkelde onderhandelingsproces."

Op de top zelf gaf Tusk de 28 leiders een debriefing over het Griekenland-beraad, maar dit was volgens premier Charles Michel (MR) "extreem kort". De eerste minister is tevreden dat alle partijen zich blijven engageren om het eurogroep-akkoord van 20 februari uit te voeren.