Federale ministers krijgen streng beveiligde smartphone

De federale regering heeft een honderdtal zeer beveiligde telefoons aangekocht voor ministers en hun medewerkers. De nieuwe smartphones moeten verhinderen dat gevoelige gesprekken afgeluisterd kunnen worden.

Het gaat om smartphones die uitgerust zijn met speciale encryptiesoftware waardoor alle data versleuteld worden voordat het toestel ze verstuurt, schrijft Het Nieuwsblad. Ook sms'en, e-mails en ander dataverkeer worden zo beveiligd. Wanneer een boodschap toch onderschept wordt, moet die ook nog ontcijferd worden.

Zowel de ministers als hun medewerkers hebben dus zo'n streng beveiligde telefoon nodig. "Beide partijen moeten dezelfde oplossing hebben, anders heb je geen veilige communicatie", benadrukt Bart Preneel, professor Informatiebeveiliging aan de KU Leuven.

Wie de toestellen zal krijgen, is nog niet helemaal beslist. Experts wijzen er ook op dat geen enkele gsm ooit helemaal beveiligd zal zijn tegen afluisteren.

Meest gelezen