Genkse gamestudio bouwt gewelddadig anti-oorlogsspel

Het Genkse bedrijf LuGus Studios heeft een gewelddadig anti-oorlogsspel ontwikkeld. De game probeert gamers een geweten te schoppen over het conflict in Oekraïne. Hoewel het spel gewelddadig is, is geweld niet de manier om het te winnen.

Gewelddadige videogames zijn erg populair. Games als "Grand theft auto" en "Call of duty" gaan als zoete broodjes over de toonbank, maar zijn weinig tot niet educatief. "Battle for Donetsk" is dan wel andere koek. Het gratis spel probeert immers gamers aan te sporen om meer te weten te komen over het conflict in Oost-Oekraïne.

"Battle for Donetsk" is van Limburgse makelij en is deels uit frustratie ontstaan. "In de media is er wel veel aandacht voor pakweg "50 shades of grey", maar veel mensen weten nauwelijks iets over het conflict in Oekraïne. Nochtans een belangrijk conflict aan de grens van de EU", legt Kevin Haelterman van LuGus Studios uit aan onze redactie.

In enkele weken tijd heeft de Genkse gamestudio, die normaal spelletjes ontwikkelt voor educatieve doeleinden of voor adverteerders, een heus oorlogsspel op poten gezet. "Het is een typische oorlogsgame geworden. Aan het begin moet je een keuze maken tussen het Oekraïense regeringsleger en de rebellen. Daarna moet je proberen de andere te verslaan."

Enfin zo lijkt het toch. Wie er uiteindelijk in slaagt om de andere partij op de knieën te krijgen, wint het spel toch niet. "Je krijgt alsnog op het einde een "game over-scherm" te zien met daarop het aantal burgerslachtoffers die gevallen zijn door je ingrepen", zegt Haelterman voort. "Oorlog is immers geen spel. De echte slachtoffers van een conflict zijn altijd de burgers."

Er bestaat wel degelijk een manier om het spel te winnen. Aan onze redactie heeft Haelterman het geheim verklapt, maar het liefst wil hij dat de spelers er zelf achter komen. "We geven hier bewust weinig informatie over. Het is niet de bedoeling om de spelers de les te spellen. Ze moeten er zelf spelenderwijs achter komen dat al hun acties gevolgen hebben."

U kunt het spel hier gratis spelen het is ook gratis beschikbaar voor Androidtoestellen op de Google Play store.