Gent wil discriminatie grondig gaan bestrijden

Gent heeft een actieplan met 58 punten klaar en trekt ten strijde tegen het racisme. Dat meldt De Morgen. Schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A) wil echte resultaten tegen het einde van de legislatuur, maar pleit ook voor een mandaat van de Vlaamse regering.

Praktijktesten tegen discriminatie op de woningmarkt, maar ook om na te gaan of er geen sprake is van racisme bij aanwervingen bij bedrijven en interimkantoren. Dat zijn zowat de opvallendste maatregelen uit het actieplan dat schepen Resul Tapmaz voorstelt. Volgende maandag komt het plan in de Gentse gemeenteraad.

"We hebben sowieso al de non-discriminatieclausule in al onze overeenkomsten met derden", legt hij uit in "De ochtend" op Radio 1. "De bedoeling is dat steekproefgewijs te controleren. Als we vaststellen dat bedrijven discrimineren - niet alleen omwille van etniciteit, maar om verschillende redenen - gaan we dat bedrijf waarschuwen." Mocht dat niets uithalen, dan kan de stad het contract ook verbreken.

Tapmaz is er zich van bewust dat discriminatie bewijzen niet gemakkelijk is. "Een van de grootste problemen is de objectivering", geeft hij toe. "Mensen melden met zeer hoge verwachtingen dat ze gediscrimineerd zijn, maar we moeten er uiteraard ook niet voor zorgen dat er een heksenjacht wordt gehouden."

Geen uitlokking

De schepen ontkent dat hij te ver gaat met zijn praktijktests. "Dit is absoluut geen uitlokking. Uitlokken is gewoon ernaartoe gaan en provoceren. Dat doen we echt niet. (...) Dit gaat gewoon over neutrale onderzoeken." Gent gaat daarvoor overigens samenwerken met de UGent..

"Dit is een zeer ambitieus plan", weet Tapmaz. "Wij zijn het eerste lokale bestuur dat zelf dergelijke testen uitvoert." Sanctioneren ligt echter moeilijk, want er is niet echt een wettelijk kader. "Wij hebben een mandaat van de Vlaamse regering nodig om degenen die het slecht menen nog harder aan te pakken."

"We hebben als Stad Gent altijd een voortrekkersrol gespeeld. Met dit plan willen we echt een sterk signaal geven aan Vlaanderen dat het ook op andere manier kan." Result Tapmaz is ambities. "We willen échte resultaten tegen  het einde van de legislatuur."

Meest gelezen