Gouden Dageraad-stichter krijgt huisarrest

De stichter en leider van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, is vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. Hij wordt vervolgd voor "deelname aan een criminele organisatie".
AP2013

De 57-jarige Michaloliakos werd vandaag vrijgelaten omdat de wettelijke termijn van 18 maanden van zijn voorhechtenis overschreden was. Hij is daarom onder huisarrest geplaatst. Hij mag zijn huis enkel onder escorte verlaten om deel te nemen aan de parlementaire zittingen.

Ook een ander partijlid van Gouden Dageraad, Yannis Lagos, werd voorwaardelijk vrijgelaten, om dezelfde reden. Hij wordt vervolgd voor de moord op de antifascistische militant Pavlos Fyssas van 18 september 2013. Lagos mag het land niet verlaten en mag niet deelnemen aan publieke bijeenkomsten. Op 29 maart verstrijkt ook de voorhechtenistermijn van Chritos Pappas, de nummer twee van Gouden Dageraad.

Op 20 april moeten 72 mensen, onder wie de leiding van de Griekse neonazipartij, zich voor de rechtbank verantwoorden voor "deelname aan een criminele organisatie".

Gouden Dageraad werd voor het eerst in het Griekse parlement gestemd bij de verkiezingen van 2012: de partij had toen 18 verkozenen. De partij bleef goed scoren, want bij de verkiezing in januari van dit jaar behaalde ze 17 zetels.