Jaar na uitbraak epidemie is ebola nog niet definitief overwonnen

De Internationale Rode Kruisfederatie lanceert de campagne "Words against ebola". Hiermee wil het Rode Kruis mensen duidelijk maken dat ebola nog niet verdwenen is en het stigma rond de ziekte tegengaan. Maandag zal het precies 1 jaar geleden zijn dat de dodelijke ebola-epidemie uitbrak in West-Afrika.

Op dit moment is ebola nog steeds een probleem in Sierra Leone, Guinee en Liberia. Omdat er veel verkeer is tussen de drie landen, blijven ze alle drie een risico lopen zo lang er in één van de landen een geval van ebola is. In de week van 9 tot 15 maart werden 150 nieuwe gevallen van ebola bekend, een stijging tegenover de 116 nieuwe diagnoses van de week voordien. Liberia heeft wel al drie weken lang geen nieuw geval van ebola meer bijgekregen.

"In het westen uit het nieuws verdwenen"

Ondertussen is ebola in het westen zo goed als volledig uit het nieuws verdwenen. Het Rode Kruis, dat nog altijd actief is in de getroffen landen, benadrukt dat onverschilligheid en stilte grote vijanden zijn in de strijd tegen de ziekte. Daarom lanceert de organisatie de campagne "Words against ebola". Via een speciale website en een onlinevideo roept het Rode Kruis mensen op om het woord te delen waarmee volgens hen ebola het best gestopt kan worden: medeleven, samenwerking, moed, hoop, solidariteit, vertrouwen ...

Sinds maart 2014 zijn er 24.282 gevallen van ebola bekend geraakt. Er vielen 9.976 doden.

Meest gelezen