Kandidaat-voorzitters Ecolo willen geen fusie met Groen

De vier kandidaten voor het voorzitterschap van Ecolo, waarvoor zondag verkiezingen plaatsvinden, wijzen het idee van een eengemaakte partij met Groen ten stelligste af. Dat blijkt uit een interview van Le Soir met de twee kandidaatduo's, Zakia Khattabi en Patrick Dupriez aan de ene kant, en Chloé Deltour en Christos Doulkeridis aan de andere.

Maandag hadden de aftredende covoorzitters Olivier Deleuze en Emily Hoyos (kleine foto) zich nog uitgesproken voor een toenadering met Groen. Ze waren zelfs voorstander van een eengemaakte partij.

"Wij zijn voor een toenadering", zei Zakia Khattabi. "Maar niet voor een eenmaking. Want we functioneren anders. Er zijn tal van punten waarop we kunnen samenwerken. In de Kamer bepalen we gemeenschappelijke standpunten. (...) Ecologisten zijn federalisten, geen unitaristen. Wij hebben geen nood aan een gemeenschappelijke structuur voor een gemeenschappelijk project."

"We kunnen onze relaties verdiepen", zei Doulkeridis. "We kunnen van elkaar leren. De gemeenschappelijke fractie in de Kamer is fantastisch. Maar niet meer."