Kernreactor Fukushima was helemaal weggesmolten

Alle splijtstof kernreactor 1 in Fukushima is door het kernreactorvat heen gesmolten en op de betonnen vloer eronder gedropen. Dat blijkt uit nieuwe opnamen van Tepco, de uitbater van de kerncentrale. De kerncentrale van Fukushima, ten noorden van de Japanse hoofdstad Tokio, raakte vier jaar geleden zwaar beschadigd door een tsunami.
(archieffoto)

Drie van de zes kernreactoren van Fukushima werden onherstelbaar beschadigd, de drie andere reactoren lagen stil voor onderhoud.

Het was nog niet duidelijk of het reactorvat van Fukushima 1 het had begeven. Maar uit de opnamen blijkt nu dat dat wel degelijk het geval is: de bodem van het kernreactorvat is helemaal weggesmolten, waardoor de 69.000 kg radioactief splijtingsmateriaal uit de kernreactor is gedropen.

Hoe ver de gesmolten splijtstof in het beton van de kuip eronder is doorgedrongen, is nog niet duidelijk. Hoe dan ook zullen de opruimings- en saneringswerken nu nog complexer en duurder zijn, en trager verlopen.

Afgelopen zomer al raakte bekend dat ook kernreactor 3 helemaal is gesmolten. Die draaide onder meer ook op plutonium Mox-brandstof.

In totaal bevatte de reactor zowat 96 ton splijtingsmateriaal: dat is allemaal gesmolten en door de bodem van de kernreactor gebrand. Een deel ervan is gelekt op de betonnen bodem onder de kernreactor en zou daar tot 65 cm diep in zijn doorgedrongen.

Milieuramp zonder voorgaande

De zware zeebeving en de daaropvolgende tsunami voor de noordoostelijke kust van het Japanse eiland Honshu richtten vier jaar geleden een enorme ravage aan. De kerncentrale van Fukushima, die aan de kust ligt, werd getroffen door een vloedgolf van meer dan 10 meter hoog.

Het koelsysteem van de centrale werd geraakt, waardoor drie reactoren oververhit raakten. Het gevolg was een nucleaire ramp zonder voorgaande.

De ramp kostte officieel het leven aan 24.500 mensen. Bijna een half miljoen mensen werd geëvacueerd. 90.000 mensen moeten permanent elders wonen omdat de hele regio rond de kerncentrale radioactief besmet is. Ook het zeewater is besmet geraakt omdat radioactieve koelwater is weggelekt.

Volgens de Verenigde Naties heeft de kernramp het risico op kanker niet verhoogd, maar in een rapport geeft de VN wel toe dat het risico op schildklierkanker "theoretisch" hoger ligt bij een groep kinderen die aan een hoger stralingsdosis is blootgesteld.

Na de ramp in Tsjernobyl, in 1986, ontwikkelden 6.000 kinderen die aan de straling waren blootgesteld later schildklierkanker, vooral omdat ze besmette melk hadden gedronken.