Klei in Mol wordt gedurende 10 jaar opgewarmd als test voor berging radioactief afval

In Mol is in het ondergrondse laboratorium Hades een experiment voorgesteld waarmee tien jaar lang de Boomse kleilaag wordt opgewarmd. Het is de bedoeling om de stabiliteit van een tunnel te testen, om te zien of langdurige berging van bepaald kernafval in de klei haalbaar is.

225 meter onder de grond in Mol zit het ondergrondse labo Hades, een tunnel waarin al tientallen jaren wordt getest of langdurige opslag van hoogradioactief en/of langlevend afval (categorie C) uit Belgische kerncentrales in Boomse of Ieperiaanse klei technisch mogelijk is en veilig kan.

Vandaag stelde beheerder ESV Euridice, een samenwerkings­verband van het Studiecentrum voor Kernenergie en nucleair afvalbeheerinstantie NIRAS, er het grootschalige experiment PRACLAY voor.

"Gedurende tien jaar lang wordt 30 meter van een zijschacht met elektriciteit opgewarmd tot 80 graden, om zo de effecten van warmte van nucleair afval op de klei na te bootsen", zegt Euridice-voorzitter Marc Demarche. "Wat op kleine schaal al mogelijk bleek, willen we nu ook op realistische schaal testen. We willen bijvoorbeeld weten of na die tien jaar de tunnel nog stabiel en intact is. Dat is belangrijk, omdat het concept van de berging is dat het afval gedurende een bepaalde periode nog kan worden teruggenomen."

Beleidsbeslissing van federale regering

De onderzoekers gaan er ook van uit dat het onderzoek nu een niveau heeft bereikt waarop de federale regering een beleidsbeslissing kan nemen om te komen tot de realisatie van een ondergrondse berging. "Zodra die beslissing genomen is, kan NIRAS het verdere onderzoek nauwkeuriger definiëren, de verschillende stappen van het toekomstige beheer organiseren en optimaliseren, en de kostprijs van een geologische berging correct ramen", zegt NIRAS-directeur Jean-Paul Minon.

Meest gelezen