MR verzet zich tegen besparingen in sociale zekerheid

Bij de begrotingscontrole wil de MR geen fundamentele ingrepen in de sociale zekerheid, zoals een beperking van de werkloosheid in de tijd. Dat zegt MR-voorzitter Olivier Chastel in interviews met De Standaard en Le Soir. "We gaan het regeerakkoord niet herschrijven."

Het Monitoringcomité maakte gisteren bekend hoe groot het bedrag is dat de federale regering moet zien te vinden bij de aankomende begrotingscontrole: 1,2 miljard euro. In dat bedrag zit nog niet eens het extra budget dat sommige ministers voor hun departementen vragen, denken we maar aan Justitie, Binnenlandse Zaken en Defensie. Geen simpele oefening dus.

Extra gecompliceerd wordt het omdat de meerderheidspartijen het niet eens zijn over waar de extra centen vandaan moeten komen. De N-VA ziet nog mogelijkheden in de sociale zekerheid, maar CD&V is niet happig. "In de gezondheidszorg, de pensioenen en op het vlak van de arbeidsmarkt wordt nu al het gros van de inspanningen gedaan", zei CD&V-voorzitter Wouter Beke gisteren al. Open VLD is evenmin enthousiast, de MR sluit zich daarbij aan.

"Ik weet dat sommige partijen ervan dromen om het regeerakkoord te herschrijven, maar dat gaan we dus niet doen", zegt voorzitter Olivier Chastel in De Standaard en Le Soir. "Het regeerakkoord is helder over wat we willen bereiken en reflecteert een subtiel politiek evenwicht tussen de vier partijen. Het heeft dus echt geen zin om bijvoorbeeld de beperking van de werkloosheid in de tijd opnieuw op tafel te leggen. Maar het helpt ons niet verder. We gaan niet fundamenteel ingrijpen in de sociale zekerheid. Anders breek je het regeerakkoord effectief open."

Chastel denkt dat de overheid gerust nog wat kan besparen via efficiëntiewinsten. Tegelijk wil hij de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) extra mensen en middelen geven om de strijd tegen fiscale fraude nog op te voeren. "Het is niet omdat we in de begroting een voorzichtig cijfer hebben ingeschreven, dat er niet meer te rapen valt. Ik ben ervan overtuigd dat er nog meer inzit."

"Tax shift moet naar lagere lasten op arbeid gaan"

Na de begrotingscontrole volgt binnen de federale regering nog de discussie over de tax shift. Ook daar worden al stellingen ingenomen. De MR start die discussie enkel op als het over een verlaging van lasten op arbeid gaat, zegt Chastel. "Als dat er niet inzit, dan beginnen we over de rest zelfs niet te spreken. Da's makkelijk."

Het geld voor die verlaging wil de MR halen bij "fraudeurs, speculanten en vervuilers". De accijnzen op brandstof zullen zeker aan bod komen in discussie. En ook een belasting op meerwaarde uit speculatie. Maar we moeten opletten dat we investeerders niet afschrikken. Het zou compleet zot zijn om investeerders zodanig te belasten dat ze ons land ontvluchten. Net om dezelfde reden zijn wij vierkant tegen een belasting op vermogen."

De Franstalige liberalen willen de btw niet bij de discussie over de tax shift betrekken. "Als wij toch gedwongen worden om over de btw te praten, vraag ik onmiddellijk een verlaging van het tarief van 6 procent naar 5 of 5,5 procent. Voor de echt noodzakelijke middelen moet het mogelijk zijn om zo'n verlaging door te voeren. Voor mensen met een laag loon zou dat een enorm verschil maken."