Paus Franciscus gaat in Napels tegen de maffia pleiten

Napels maakt zich op voor het bezoek van paus Franciscus morgen. Verwacht wordt dat de kerkvorst er een stevige toespraak zal houden tegen de Camorra, de Napolitaanse maffia. De Zuid-Italiaanse stad verwacht honderdduizenden bezoekers en heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen.
GABRIEL BOUYS

De paus gaat onder meer praten in de Scampia-wijk, een buurt in Napels waar heel wat werkloze jongeren wonen en waar de georganiseerde misdaad welig tiert.

Tijdens zijn bezoek zal Franciscus wellicht oproepen tot meer rechtvaardigheid en - daarmee samenhangend - een scherp pleidooi voeren tegen de maffia.

Het is niet de eerste keer dat de paus zal uithalen tegen de georganiseerde misdaad, vorig jaar nog excommuniceerde hij de maffia. Toch zal zijn pleidooi morgen een extra dimensie en weerklank krijgen in Napels, waar de maffiaclan Camorra haar thuisbasis heeft.

Drastische en dure veiligheidsmaatregelen

Hoewel er geen concrete dreigingen zijn geuit, neemt de Napolitaanse overheid toch het zekere voor het onzekere. Zo worden er 3.000 extra agenten en scherpschutters ingezet langs het parcours van 25 kilometer dat de paus morgen zal afleggen.

De regio komt door het bezoek van de paus in extra kosten. Niet alleen door de extra veiligheidsmaatregelen, maar ook door aanpassingen aan het wegdek. Zo moest een deel van het parcours van 25 kilometer lang in asfalt worden aangelegd zodat de paus comfortabel in zijn pausmobiel kan rondrijden.

"Maar de komst van de paus is dan ook een buitengewone kans voor onze regio", zegt de president van Campanië Stefano Caldoro. "Zijn bezoeken zijn uitzonderlijk en geven een universele boodschap."

Drukke dag voor de paus

Het wordt morgen in elk geval een erg drukke dag voor de paus. Zijn bezoek bestaat uit 9 etappes en hij zal de menigte 6 keer toespreken.

Zo zal de paus eerst een gebedsdienst doen in Pompei, nabij Napels. Daarna wordt hij per helikopter overgebracht naar Napels. 's Middags brengt de paus een bezoek aan de Poggioreale-gevangenis. Franciscus zal er lunchen met 90 gevangenen, onder wie een aantal transseksuelen, homoseksuelen en aids-patiënten. Het bezoek eindigt met een jongerenmuziekfestival.

Meest gelezen