Schadevergoeding van miljoen dollar na 39 jaar onschuldig in de cel

Ricky Jackson, een 59-jarige man uit de Amerikaanse staat Ohio, zat 39 jaar lang onschuldig vast voor moord. Een Amerikaanse rechtbank heeft hem nu een schadevergoeding van een miljoen dollar toegekend.
AP2014

Jackson werd in 1975 samen met twee anderen veroordeeld voor de moord op een vertegenwoordiger. Het enige "bewijs" tegen Jackson was een getuigenis van een 12-jarige jongen. Die "kroongetuige" heeft zijn getuigenis uiteindelijk, na meer dan 39 jaar, ingetrokken. Jackson werd vorig jaar vrijgelaten en wordt nu beschouwd als de langstzittende gevangene die achteraf onschuldig blijkt.

Een rechter in Ohio heeft nu bepaald dat Jackson een schadevergoeding van 1 miljoen dollar (ofwel zo'n 925.000 euro) krijgt. In totaal zat Jackson zo'n 14.178 dagen in de cel. Per dag dat hij in de cel heeft doorgebracht, krijgt hij dus zo'n 65 euro schadevergoeding.

Jackson is alvast bijzonder verheugd met de schade­vergoeding. "Wow, dit is fantastisch. Dit zal zoveel betekenen!"