Vlaanderen drukt gaspedaal in voor subsidies autosector

De Vlaamse regering drukte tijdens de regeerperiode 2009-2014 stevig het gaspedaal in voor de subsidiëring van de automobielsector. Dat blijkt uit cijfers van senator Lode Vereeck (Open VLD). De automobielindustrie kreeg tijdens die periode 91,7 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid, schrijft De Tijd.

Het gaat om steun van het Agentschap Ondernemen, het innovatieagentschap IWT en Flanders' Drive. Bijna 70 procent van dat bedrag is afkomstig van het Agentschap Ondernemen, dat vooral de algemene bedrijfsvoering steunt.

Naast die rechtstreekse subsidies kreeg de automobielindustrie ook investeringssteun via de verschillende investeringsmaatschappijen van de Vlaamse overheid, zoals de participatiemaatschappij PMV, de Limburgse reconversiemaatschappij LRM en de Vlaamse Participatiemaatschappij. Tussen 2009 en 2014 gaat het om 41,7 miljoen euro investeringssteun. Een derde van de rechtstreekse subsidies, bijna 26 miljoen euro, ging naar grote auto- en busproducenten in Vlaanderen.

De grootste subsidietrekkers bij die producenten waren Ford Genk en Volvo Cars.